пятница, 14 января 2022 г.

ГІМН УКРАЇНИ – НАЙБІЛЬША СВЯТИНЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

 

30 років тому, 15 січня 1992 р., Президія Верховної Ради України затвердила музичну редакцію національного гімну України на музику М. Вербицького.

 Гімн України – найбільша святиня українського народу,  найвищий вияв його волелюбних прагнень, духовно-патріотичних устремлінь, це пісня, яка змушує кожного з нас підніматися при перших же акордах. Знамениті слова музичного твору  написав етнограф М. Чубинський ще у 1862 році.

Цікаві  факти про гімн України

1. Вірш "Ще не вмерла Україна" Павло Чубинський написав у місті Києві, на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарева.

2.   Спочатку, автор музики, Михайло Вербицький, написав музику для гітари, а вже згодом адаптував її для хору.

3.  Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня "Ще не вмерла Україна" звучала як національний гімн при УНР (Українська  Народна Республiка), ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республiка), Гетьманаті та Директорії.  

4. Хоча, протягом національно-визвольних змагань "Ще не вмерла Україна" звучала як гімн, однак офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.

5.  Згідно з пропозицією колишнього Президента України, Леоніда Кучми, перша строфа гімну була змінена:"Ще не вмерла України і слава, і воля".



Комментариев нет:

Отправить комментарий